vorige maand      volgende maand

Hans Versfelt bij Korst van der Hoeff

Woensdag 7 september 2016: Dit weekend zijn er kijkdagen bij veilinghuis Korst van der Hoeff in Den Bosch. Als het even kan gaan we er heen. Ik heb in de online catalogus gekeken en allerlei dingen gezien die gek genoeg zijn om ook in het echt te gaan bekijken.

Bijvoorbeeld dit schilderij van Hans Versfelt. Het is een mooi schilderij van een bouwput.  Een bouwput ja. Hans Versfelt kan mooi schilderen. Wanneer ik afbeeldingen van hem zoek zie ik veel onderwerpen die schilders nu eenmaal vaak schilderen. Iets met een molen, spelende kinderen op het strand, landschappen,stadsgezichten. Allemaal in een typische stijl met veel helder licht. Hij noemt zich een en plein air schilder. Sommige stukken hebben iets eigenwijs, zoals een molen met op de voorgrond de zijkant van een moderne kas. Hans Versfelt vergeet achter de schildersezel niet  dat hij in de 21e eeuw leeft. De schilderijen hebben allemaal wel iets fris en romantisch. Maar Versfelt kijkt verder dan de toeristenbril. Deze bouwput vind ik een topwerk.  Dezelfde aantrekkelijke vlotte stijl als zijn andere werken én een authentiek straatbeeld uit de 20e-21e eeuw!

Rare glazen vazen

Donderdag 15 september 2016: De septemberveiling bij Korst van der Hoeff is nog in volle gang. Eén lot waar ik op had willen bieden heb ik gemist. Bovenstaande glazen vaas en asbak. Wij roken niet meer, maar de twee glazen objecten zijn allebei te gebruiken als bloemenvaas. Het zijn bizarre voorwerpen en niet veel mensen zullen ze mooi vinden.

In de catalogus stonden ze A.T.P. Dat is de afkorting van à tout prix en betekent: tegen elke prijs. Eigenlijk zou je zoiets dus voor 1 euro moeten kunnen kopen. Ik heb via de website wel eens geprobeerd een bod van 1 euro te doen. Dat lukte niet omdat het veilinghuis een minimum biedbedrag hanteert van 20 euro (exclusief veilingkosten).

Ik heb dat bedrag best over voor dat rare glaswerk. Op de kijkdagen in Den Bosch heb ik ze van dichtbij bekeken. In het echt lijken ze minder op glas maar meer op steen. Toch vind ik ze de moeite waard en neem mij voor 20 euro te bieden. Ik fantaseer al welke bloemen er het beste in uit zullen komen maar vergeet op tijd via de site een bod uit te brengen. In de loop van maandagavond herinner ik mij de vazen en dan is het al te laat. Die avond is de veiling van dit lot. De veiling is al bezig en koopopdrachten moeten een uur voor aanvang binnen zijn. Pech. Ik hoop dat niemand ze mooi vindt en dat ze er de volgende keer weer staan.

kapotte etalagepopkapotte etalagepop als bloemenvaas

De onthoofde etalagepop

Donderdag 29 september 2016: De vintage etalagepop blijkt breekbaarder dan wij dachten. Het grootste deel, het lijf, is nog heel. De kop ligt in scherven op de grond met een beteuterd kijkend kleinkind ernaast. Teveel haast vlakbij het niet echt stabiele tafeltje waarop de pop stond.

Willeke herkent in het onthoofde poppenlijf meteen de bloemenvaas die ze al maanden zoekt. Eigenlijk zoekt ze een vaas in de vorm van een hoofd om tulpen in te zetten. Tot nu toe hebben we één site gevonden die mooie te koop had maar die vonden we te duur. Hoe dan ook, een onverwacht afgebroken lijf is ook een mooie vaas  en daar gaat het maar om. Wat kunstbloemen van de Action en klaar. Er staat een nieuw surrealistisch bloemstuk in de kamer.

Kleinkind is alweer gerustgesteld aan het spelen terwijl ik de verzamelde scherven bekijk. Zou je die opnieuw kunnen lijmen? Waar is zo'n pop eigenlijk van gemaakt? De scherven zijn groot en zonder veel stof netjes afgebroken. Bovendien kun  je ze niet als krijtje gebruiken wat met gips wel zou  lukken. Op het breukvlak is te zien dat het materiaal niet massief is. Er zijn kleine luchtbelletjes te zien. Ik kom er niet uit. Is het een soort gebakken klei of toch uitgehard kunststof schuim?

Van dichtbij kun je zien dat de beschildering van de ogen en wenkbrauwen best knullig is. Niet echt de moeite waard om te behouden. Dus misschien opnieuw plakken en egaal afwerken? Dat zou leuk kunnen uitpakken. Gaat het plakken lukken? We hebben alle scherven bewaard, behalve wat splinters. Zou de kop compleet te krijgen zijn en dan ook nog glad te schuren en mooi te spuiten? Veel uitzoeken en experimenteren. Binnenkort. Nu niet. Meer kleinkinderen zijn gearriveerd. Een van hen blijkt te weten hoe heksensoep gemaakt wordt. Vier peuters zijn druk bezig stukken tuin naar de pan te sleuren.

 

vorige maand      volgende maand

bouwput door Hans Versfelt
glaswerk bij Korst van der Hoeff
etalagepop kop in scherven
Website_Design_NetObjects_Fusion
EERSTE masterborder

StanSanders.nl    over kunst en anders over iets anders