vorige maand   volgende maand

Pierrot Lunaire bij Korst van der Hoeff

Zondag 7 september 2015: Dit heb ik nog nooit gezien en toch is het herkenbaar. Een halve maan. Daarop zit een Pierrot gezellig met een mandoline te zingen. Het geheel blijkt een parfumflesje (odeurflacon volgens de catalogus) uit begin 20e eeuw. Ik denk aan de geluidloze zwart-wit film over een reis naar de maan (naar het verhaal van Jules Verne) hoewel de maan in die film er weer totaal anders uitziet. Pierrots heb ik altijd een beetje vervelende clowns gevonden. Maar deze maan hoort bij die tijd. Zoals hij getekend is. Zo zien manen er tegenwoordig niet meer uit.

Het veilingseizoen is weer begonnen. Korst van der Hoeff organiseert de septemberveiling. In de veilingcatalogus staat dat er minstens 150 euro voor de Pierrot geboden moet worden. Ik zoek vergelijkingsmateriaal. Zoals wel vaker gebeurd is bij het zoeken naar wat informatie gaat er een kleine nieuwe wereld open. Dit keer over Pierrots die de maan toezingen. Ik kom mechanische speeldoosjes tegen die duizenden dollars waard blijken.

Maar ook veel verhalen over de Belgische dichter Giraud die eind 19e eeuw een aantal gedichten over een Pierrot en de maan schreef. De wijn die men met ogen drinktSchenkt de maan ’s nachts in golven uit … En een springvloed overspoelt … De stille horizon. Het begin van het gedicht Maandronken blijft hangen. Ik vind dat best een originele manier om over maanlicht te denken. Giraud dichtte nog veel meer over de maan. Arnold Schönberg, zette er begin vorige eeuw een aantal op muziek. Het werk van Schönberg wordt tot in de huidige tijd uitgevoerd. Ik heb een stukje Maandronken op Schönbergs muziek beluisterd op Youtube en vind er niks aan. Net als het zien van de filmversie van een mooi boek. Maar dan erger. Nee niet erger. Schönbergs muziek is eigenwijs en raar. Gewoon niet mijn ding dus. Hoe dan ook, Pierrot en de maan, het werd een romantische rage met de ook toen onvermijdelijke merchandise.

Mede vanwege zo’n stukje merchandise lopen wij in 2015 in Den Bosch. De parkeergarage vlakbij het veilinghuis is net geopend en we mogen een keer gratis parkeren. We hebben tijd zat. Gelukkig maar, want er is veel moois en aparts te zien bij van der Hoeff. Na een uurtje dolen tussen de kunst en rariteiten zie ik hem staan. We vragen of de vitrinekast open mag en kunnen de Pierrot Lunaire van dichtbij bekijken. Zijn kop lijkt los te hangen maar blijkt het dopje van de flacon te zijn. Er zit een metalen stripje aan zoals dat aan dopjes van parfumflesjes hoort te zitten. Het ruikt naar roest. Het parfum is al lang vervlogen, net als degene die het ooit geroken heeft. De beschildering is her en der beschadigd. Dat is niet raar voor een dingetje van begin vorige eeuw. Maar bij zo’n intiem sieraardje, dit moet gewoon een geschenk geweest zijn, verwacht je dat toch niet. Zou het gevallen zijn? Of misschien gegooid? Dat laatste natuurlijk. Bij Pierrots hoort melodrama en geen happy end.

Donuts in de Berenkuil

Zaterdag 20 september 2015: Ik zet mijn fiets tegen een boom en sluit hem af. Verderop staat een busje op de stoep. Cleaning Service staat er op. Wat willen ze hier cleanen? Terug naar het eerste tunneltje, daar is een nieuw werk met doughnuts gemaakt. De maker is blijkbaar een groot liefhebber van de exemplaren met die kleurige icing en korrels met nog meer kleur. Net als waarschijnlijk de dame die even verderop geschilderd is.

2015.09.20.Donuts2

Donuts with Buddha (een album van Eboman) schiet mij ineens te binnen. Het zal hier wel niks mee te maken hebben. Ik heb niet veel tijd. Dit zijn mijn laatste vakantiedagen. Even een rondje door de Berenkuil nu ik er toch door kom. De Cleaning Service is begonnen het glas van de lampen in de tunneltjes schoon te maken. Ik fiets verder, wind in de rug. Er zijn meer nieuwe dingen te zien dan ik had verwacht. Binnenkort weer hier.

Gato in het gras

Dinsdag 30 september 2015: Ik fiets de Berenkuil in. Dagje niet ingepland en mooi weer. In een van de tunneltjes staat zo’n werkstuk dat lijkt op glanzend lakwerk. Volle kleuren met shiny finish. Een foto maken is lastig. De zon schijnt rechtstreeks op het begin van het stuk en de andere kant zit een eind in de schaduw. Natuurlijk krijg ik het “metalige” effect niet goed op de foto. In plaats daarvan valt mij nu het 3D effect in de tekst op. Welk woord er staat weet ik niet maar er zit een mooi diepte-effect in de letters. Net alsof je er een halve meter diep in kunt kijken. Voor de sterke autolak kleuren moet je in het echt gaan kijken

2015.09.30.Gato2.

Buiten is nog zo’n metalig 3D werk te zien. Hier staat geloof ik jesus of zoiets. Wanneer ik thuis achter de computer alles rondom het werk weg haal is het 3D effect het sterkst. De letters snijden door het beton heen en de kuil in. De verticale voegen lopen dwars door het werk en storen helemaal niet, ze horen er gewoon bij.

2015.09.30.Gato3

En midden op het gras ligt zomaar ineens een GATO-kat. Zo noem ik die maar. Al jaren zwerft dit kattengezicht in de gedaante van stikkers en spuitverf door Eindhoven en verder. Samen met de naam GATO. Nu op een wit blokje van enkele vierkante centimeters bouwplaat. Het heeft ergens aan vastgezeten en aan de achterkant zit nog kit. Er staan ook letters op de achterkant maar ik kan er geen woord van maken. Hoe komt deze GATO hier midden op het gras? Is het blokje weggegooid of juist neergelegd? Het doet mij denken aan een kartonnen gezicht op een boom aan de Churchillaan. Jaren geleden heeft het er een tijd gehangen. Twee ogen en een mond op karton geschilderd, uitgeknipt en op een eik gespijkerd. Een vriendelijke boom. Jammer dat het op een gegeven moment kapot gemaakt is. Ik heb het laatste ene oog dat er na de vernieling nog zat afgehaald en meegenomen. Het moet nog ergens op zolder liggen.

Ik leg GATO op een van de paaltjes die rond een plantsoenboom staan. Face up. Wie het zo ziet liggen weet dat dit GATO-tje er ligt om gevonden te worden. Het blokje moet meegenomen worden. Anders wordt het van het paaltje geschopt en komt vroeg of laat onder een maaimachine. Ik stap weer op de fiets en laat GATO achter.

Vorige maand     volgende maand

 

2015.09.30.Gato
2015.09.20.Donuts in de Berenkuil
2015.09.07.Pierrot Lunaire
2015.09.07.reis-naar-de-maan-
Website_Design_NetObjects_Fusion
EERSTE masterborder

StanSanders.nl    over kunst en anders over iets anders