vorige maand     volgende maand

Geheimzinnige straatkunst in Eindhoven

Maandag 6 oktober 2014: Heel af en toe kom ik ze tegen. Maar dat dan wel al jaren lang. Op rare plekken en onverwacht. Ik   moet echt mijn oude foto’s gaan bekijken. Ik weet zeker dat ik nog drie of vier voorbeelden bij elkaar kan vinden. Het zijn gekke schilderijen. Ze staan vol met symbolen en merkwaardige patronen. Het lijken hele verhalen alleen begrijp ik ze niet. Iemand bedenkt ze, maakt ze en neemt ze op een dag of nacht mee naar het centrum van Eindhoven om ze daar keurig recht en degelijk op een muur te plakken. Die werken die ik gezien heb hingen allemaal op vrij drukke plekken, goed in het zicht. Maar je moet wel kijken om ze te zien. Elke keer vraag ik me af hoe lang ze er al hangen en hoe lang ze er nog hangen. Raar, al die moeite voor zo’n raadselachtige boodschap. Maar wel leuk. Geheimzinnige kunst.

Dick Bruna bij Botterweg Auctions

Maandag 13 oktober 2014: Een zeefdruk van Dick Bruna. Altijd leuk om te kijken wat die oplevert. Je zou verwachten dat een Bruna tekening altijd evenveel waard is. De onderwerpen en kleuren verschillen natuurlijk, maar in principe lijken het mij dezelfde simpele tekeningen. Wanneer ik door databases met veilingresultaten blader lijken de prijzen de laatste jaren flink te stijgen. Ook blijken de opbrengsten van verschillende posters flink te verschillen. Er zijn posters die krap 100 euro opleveren. Voor de meeste moet je toch een paar honderd euro neertellen. De waardeschatting van Botterweg Auctions (300 – 500 euro) is dus niet raar.

Enkele posters zoals Nijntje op ski’s en Nijntje op schaatsen blijken zonder moeite boven de 1.000 euro uit te kunnen komen (in een enkel geval zelfs boven de 2.000). Waarom hebben mensen zoveel meer over voor een wintersportend konijntje en minder wanneer Nijntje iets anders doet? Artprice meldt dat de meeste (56%) van de geveilde werken van Dick Bruna in Nederland zijn verhandeld. De hoge resultaten die ik in de Artprice database heb gezien waren van veilingen in Engeland en Japan.

Het zijn posters die in de jaren ‘60 en ‘70 door Pampers (van de luiers) als pr materiaal zijn gebruikt. Of daar een verklaring zit voor het prijsverschil weet ik niet. Volgende week weten we in ieder geval wat deze pianiste opbrengt. Het is een van de 75 exemplaren die er gemaakt zijn en is met de hand genummerd en gesigneerd. Het startbedrag is 1 euro.

Botterweg

Vrijdag 31 oktober 2014: De pianiste van Dick Bruna is voor 550 euro geveild. Meer dan ik had verwacht. Met veilingkosten erbij dik 700 euro. Ik heb ook een hip bijzettafeltje in de gaten gehouden. Rood met zwart in metaal en hout. Een mooi ding. Het zou goed in de huiskamer passen. Het is uiteindelijk voor 220 euro weg gegaan. Niet goedkoop voor een bijzettafeltje maar niet duur voor een ARCO. Ik heb deze keer niet geboden. We genieten nog volop van onze laatste aankopen en we kunnen niet aan de gang blijven.

De online veiling van Botterweg Auctions duurt ongeveer een week. Die week heb je ook wel nodig wanneer je het aanbod serieus wil bekijken. En dat is de moeite waard. Ik verbaas mij elke keer over de grote hoeveelheid mooie spullen. Niet alles interesseert me maar het aanbod is altijd van hoge kwaliteit. Er worden heel goede stukken aangeboden en meestal worden flinke prijzen betaald. De week wordt afgesloten met een live veiling. Je kunt daar zelf naar toe maar ook thuis achter de computer het verloop volgen of zelfs meebieden wanneer je ingelogd bent. De veilingresultaten zijn meteen zichtbaar.

Ook oude veilingresultaten staan op de site. Je kunt willekeurig bladeren maar ook selecteren op maker of ontwerper. Ben je geïnteresseerd in een object dan kun je zo misschien achterhalen wat dat ongeveer zou kosten. Garanties geeft dat niet want het blijft een veiling.

vorige maand     volgende maand

geheimzinnige straatkunst in eindhoven
Dick Bruna poster
Dick Bruna in veilingcatalogus
Dick Bruna  in veilingcatalogus
Dick Bruna  in veilingcatalogus
Website_Design_NetObjects_Fusion
EERSTE masterborder

StanSanders.nl    over kunst en anders over iets anders