vorige maand    volgende maand

Dame op sofa door K. Kaskeune

Donderdag 3 maart 2016: Is dit een leuk plaatje of niet? Gekocht  voor een paar tientjes op de veiling. Het werd aangeboden via een online veiling van veilinghuis Korst van der Hoeff. Willeke wilde het hebben,  bood ook nog 1 keer tegen zichzelf op (wat mijn schuld was) en we konden het in De Bosch ophalen. Het is geen tekening maar een knipsel. Dik  zwart papier, een scherpe schaar en een hoop geduld. K. Kaskeune, de  maker, had het allemaal. Ik kan zo een twee drie geen zinnige informatie vinden over Kaskeune. Ik weet wel dat het een productief persoon is  geweest. Er worden op veilingen en sites als Ebay regelmatig van deze  romantische knipselwerken aangeboden. De vraagprijzen liggen meestal  rond de paar tientjes. Geen geld voor zoveel werk. De meeste werkjes van Kaskeune doen wat tuttig en braaf aan. Twee heren die een dame op een  schommel duwen, kinderen die samen appels plukken en dan deze ijdele  dame in haar boudoir. Maar dat operette stijltje stoort helemaal niet.  Het blijven, ook een dikke eeuw na het maken, heel herkenbare  tafereeltjes.

Zelfportret van Werner Drewes

Donderdag 10 maart 2016: Er is weer een email binnen van Galerie F. Een Duitse kunsthandel net over de grens bij Nijmegen. Er komen regelmatig mails van deze galerie binnen. Daarin staat dan een selectie van hun nieuwste aanwinsten. Het is verbazend hoeveel werken Galerie F. elke keer weer weet te kopen. Ik vraag me af waar ze al die dingen vandaan halen. Vaak klik ik de mail gewoon weg omdat ik geen tijd heb om alles te bekijken. Vandaag kijk ik wel en valt mijn oog op een rauw zwartwit portret.

Het blijkt een zelfportret van Werner Drewes. Een houtblokprent uit 1971. Te koop voor 550 euro. Werner Drewes (1899-1985) is een van die vele kunstenaars waar ik nog nooit van heb gehoord maar die wereldberoemd blijken en een grote invloed hebben gehad op de kunstwereld. Op Wikipedia is een (nogal schoolse) beschrijving van zijn leven en kunstcarrière te lezen.

Drewes heeft een tijd les gehad van Wasily Kandinski en klaagt dat het hem veel moeite gekost heeft om van die invloed los te komen. Ik zoek op afbeeldingen van werken van Drewes en zie inderdaad veel plaatjes die mij aan Kandiski doen denken. Maar wat mij nu raakt is niet zijn abstracte werk maar die rauwe kop. Galerie F. heeft nog enkele houtblokprenten van Drewes te koop en allemaal hebben ze die stevige dikke stijl. Wanneer je de foto van Drewes naast zijn zelfportret ziet weet je meteen dat die man wat kon. Treffend noemen ze dat.

Ik bekijk de abstractere werken van Drewes daardoor ook anders. Die zijn niet van iemand die een trucje nadoet van anderen. Net als bijvoorbeeld bij Picasso weet je bij Drewes dat hij echt kan tekenen en schilderen. Als je hun werken in de loop van de tijd op een rij zet zie je vaak gekke dingen. Maar je kijkt naar echt goede vaklui die iets aan het zoeken en uitproberen zijn. Ze pikken van alles op maar gaan daar dan zelf mee aan de slag. Rommel maken ze ook. Maar soms kijken ze in de spiegel en snijden wat ze zien gewoon in hout. En dan krijg je een schitterend portret waarvan je niet hoeft te weten dat het sprekend Drewes is om het mooi te vinden.

Skyscraper apartments door onbekende

Dinsdag 22 maart 2016: Dit plaatje heet niet voor niets skyscraper apartments. Het plaatje komt van Mrwallpaper.com. Een van de vele digitale goudmijnen op het gebied van grafische kunst en kitsch. Ik weet niet of de foto echt is of bijgewerkt. Volgens mij bestaan in veel grote aziatische steden dit soort landschappen. Je fantasie gaat vanzelf aan de slag wanneer je hier naar kijkt. Veel mensen zullen het een lelijk gezicht vinden en liever kijken naar een oud boerderijtje  of een middeleeuws stadje. Ik zou hier ook  niet graag wonen. Maar altijd nog liever dan in de middeleeuwen. De flatbewoners die nu thuis zijn hebben lange harde werkdagen gehad op plekken met weinig arbo-voorschriften.  Of misschien zijn ze al weer op voor de volgende shift.

Binnenkort ga ik naar een drukwerkshop. Ik wil weten hoe groot dit bestand (1920X1080 pixel) is te printen zonder dat de scherpte weg is. Wanneer dat groot genoeg is (dus zeg maar een poster) laat ik het printen en hang het ergens in huis aan de muur. Een 21e eeuws landschap met 21e eeuwse techniek gemaakt en op 21e eeuwse wijze gekocht, gratis gedownload dus.

 

vorige maand     volgende maand

knipselkunst van K. Kaskeune
zelfportret Werner Drewes houtdruk
foto van Werner Drewes
werken van Werner Drewes google afbeeldingen screenshot
skyscraper apartments artprint mrwallpaper.com
Website_Design_NetObjects_Fusion
EERSTE masterborder

StanSanders.nl    over kunst en anders over iets anders