vorige maand    volgende maand

Vlooienmarkt Aarle Rixtel

Zondag 2 maart 2014: Zondagmiddag, de koffie is op en het is mooi weer. We gaan naar de vlooienmarkt in Aarle Rixtel. De sporthal staat ramvol met kramen. Er zijn professionele handelaren maar ook veel particulieren die wat spulletjes kwijt moeten. Een interessante mix en we kopen verschillende dingen.

Een klein geel ladenkastje met kleurige reliƫfs van fruit op de laden. We overleggen vlug wat we willen betalen en vragen de verkoopster naar de prijs. Twee euro. Dat is onder het laagste bod wat wij in ons hoofd hebben dus de koop is meteen gesloten. Ik koop een Nijntje. Een bad-Nijntje wat piept wanneer je er in knijpt. Een halve euro. Nijntje staat nu naast Minnie Mouse en Cartman, twee andere cultuur-iconen.

Topstuk van onze buit vandaag is een staande lamp (ruim 2 meter hoog) met drie gele bloemvormige glazen kappen. Ik denk niet dat het zo bedoeld is door de ontwerper maar het geheel maakt een cartoon-achtige indruk. We vragen naar de prijs en die blijkt 20 euro te zijn. Ik probeer een bod van 15 euro. Dat lukt niet. De verkoper mompelt wat over ruzie krijgen met zijn vrouw. Eigenlijk moet ik nu 17,50 proberen maar ik ga akkoord met de 20 euro. Het kost nog moeite om de lange lamp in onze kleine auto te krijgen maar uiteindelijk gaat de klep dicht en passen wij er ook nog in. Gelukkig zijn de winkels in Helmond open en kunnen we na wat zoeken lampjes met kleine fittingen kopen die in onze lamp passen. Het ziet er niet alleen fantastisch uit, het werkt ook nog als lamp. Dat is nog eens goed design.

Caramelaw of Murakami?

Zondag 16 maart 2014: Een paar jaar geleden ben ik op internet ontwerpen van Takashi Murakami tegengekomen. Ik zocht een poster waar veel op te ontdekken zou zijn en die iets positiefs en vrolijks moest hebben. Iets voor een de kamer van een kleinkind. De precieze zoektermen weet ik niet meer maar een afbeelding van Takashi Murakami’s bloemen sprong tussen de andere plaatjes uit. Ik wilde het hebben. Het plaatje bleek offset drukwerk van 50X50 cm. Er werd op Ebay ruim 1.200 dollar voor gevraagd. Een beetje veel voor een kinderkamerposter. Ik heb de Murakami-bloemen sindsdien verschillende keren gezien. Op een beeldscherm, in een tijdschrift en in het echt. Elke keer weer vind ik het een super leuk plaatje en elke keer vind ik het ook een hoop geld. Ook nu ik deze advertentie ben tegengekomen.

Deze Murakami-poster is in een drukkerij gemaakt op een offsetpers, gesigneerd en genummerd (132/300). Murakami heeft stabiele hoge prijzen die ik nog steeds te hoog vind voor mijn flexarbeidersinkomen.

Terwijl ik deze advertentie zit te bekijken schiet mij iets binnen. Toen ik had ontdekt dat Takashi Murakami bestond ben ik natuurlijk verder gaan googelen. Tot mijn verrassing kwam ik bij het profiel van Caramelaw op de Deviant Art website uit. Op Caramelaw’s profiel las ik dat ze het liefst Takashi Murakami zou willen zijn en dat was aan haar ontwerpen te zien ook. Gelukkig vind ik nog een link naar Caramelaw en staan haar werken nog steeds op Deviant Art. Caramelaw heeft, zonder daar stiekem over te doen, afgekeken bij Murakami en daar haar eigen ding mee gedaan. Ik vind Caramelaw’s poppetjes aardiger en speelser dan de meeste figuurtjes van Murakami hoewel zijn bloemen kampioen lief zijn blijven. Murakami’s wildste bloemen-design heeft altijd nog de rust van een mooie bloemenweide terwijl Caramelaw’s beestjes in een onbezorgde party-chaos door het plaatje springen.

Via de Deviant Art site biedt ze niks te koop aan. Misschien wil ze ook niet verkopen. Ik zie dat ze een bus-poster ontworpen heeft. Een Caramelaw-ontwerp dat ook nog echt in het dagelijks verkeer van Singapore is gebruikt. Ik ga eens uitzoeken of die nog te krijgen is.

Berenkuil By Night

Zondag 23 maart 2014: Ik kom rond achten op het adres in Eindhoven aan. Alle andere gasten zijn net weg. Even later zit ik met de jonge vader in zijn chill-hok wat te kletsen. Hij drinkt fris en is moe. Ik probeer de Raki die mij goed bevalt en ben nog lang niet moe. Na een uurtje gaat hij naar bed en ik naar de stad. Het is vroeg en kil en winderig met kans op regen. Ik ga een Looza banaan drinken en pak er een krantje bij. Geen zin om vannacht te gaan stappen. De Berenkuil. Daar ben ik al weken niet geweest. Gewoon even kijken en dan door naar huis. Het is donker en foto’s maken lukt dan toch niet goed.

Wanneer ik het leuke grafische werk bij een van de tunneltjes zie verander ik van mening. Een portret en een kleiner dubbelportret. Ze zien er uit als uitvergrote foto’s. Dat zijn het ook. Net als een foto in de krant zijn deze plaatjes opgebouwd uit rasterpunten. Deze punten vormen een gelijkmatig rasterpatroon. De onderlinge afstand is overal hetzelfde maar de punten verschillen in grootte. Grotere zwarte punten zorgen voor een donkere kleur en op een plek met kleinere punten ontstaat een lichtere plek. Van de juiste afstand bekeken zie je dan een foto of afbeelding. Ook hier. Iemand heeft een foto omgezet in rasterpunten en daar een mal van weten te maken. Mal tegen muur, spuitbus eroverheen, betonmuur wordt krantenpagina.

Ik wil net weer op de fiets stappen wanneer ik zie dat Puff de Berenkuil heeft bezocht. Bovenaan een trap staat een van zijn bekende mannetjes foto’s te maken. Ik ga kijken wat het Puff-ventje zo interessant vind en maak vanaf dezelfde plek ook wat foto’s. Dan met de wind in de rug verder. Ik kom volgende keer wanneer het licht is.

Nu ik er achteraf nog eens over nadenk: Dit Puff-poppetje doet iets aparts. De meeste graffitiwerken zijn gemaakt om goed bekeken te worden of om een (al dan niet begrijpelijke) statement te maken. De poppetjes van Puff maken geen statement Als ze die al hadden zijn ze die vergeten omdat ze het veel leuker vinden om te kijken naar wat er op straat gebeurt. Dit graffiti-mannetje vindt de buitenwereld interessant en hij maakt foto’s om die thuis te laten zien.

 

 

vorige maand    volgende maand

 

Nijntje
Flower Ball vanTakashi Murakami
2014.03.23.Berenkuil by Night
Website_Design_NetObjects_Fusion
EERSTE masterborder

StanSanders.nl    over kunst en anders over iets anders