vorige maand     volgende maand

Step in the Arena 2016: boogie beat

Maandag 6 juni 2016: In de Berenkuil staan banken, tafels en tenten. Buiten twee catering medewerkers zijn er alleen passerende fietsen. Step in the Arena 2016  is bezig. Het is  donker en de graffiti artiesten zijn naar huis of aan het feesten of stappen. Morgen gaan ze verder en er zijn nu veel halve kunstwerken te zien. Eén groot werk zet ik op de foto: Boogie Beat staat er in grote kleurige letters. Bij nadere beschouwing blijkt de tekening een groot tafereel over snot (booger?). Het is een mooi werk. De letters zij fleurig ingekleurd maar komen in het donker natuurlijk niet goed op de foto. Het lijkt mij het werk van meerdere personen. Hoe bereidt je dat voor? Door met zijn allen veel en lang te praten over hoe je het beste een wereld van snot kunt maken? En hoe kom je dan op zo'n muzikale naam Boogie Beat?

Vannacht ga ik naar de Effenaar. Drum&Bass in de kleine zaal en ik ben nu de tijd tot de zaal open gaat een beetje aan het vullen. Het is altijd weer afwachten of zo'n DJ avond leuk is of niet. Wil je goede parties vinden dan moet je blijven zoeken. Op een of andere manier vat ik dit nieuwe werk op als goed voorteken. Binnenkort ga ik hier weer kijken, maar dan moet het wel licht zijn. Ik ga weer verder. Er zijn dingen te ontdekken.

 

 

 

Kunst als belegging

Woensdag 15 juni 2016: Een paar keer per jaar besteden alle media aandacht aan de handel in kunst. Dat is wanneer een werk van een beroemd kunstenaar voor een recordbedrag wordt geveild. Dat leidt dan altijd weer tot de voorspelbare reacties en tegenreacties over de (geld)waarde van het kunstwerk, de rijkdom en  smaak van de koper en vooral de veel betere dingen die door de reageerders zouden zijn gedaan als zij zoveel geld hadden gehad. Kunstenaars zijn gek en kunstkopers zijn rijke gekken.

In de kunsthandel  worden niet alleen werken van honderden miljoenen verkocht. In 2015 zijn wereldwijd 865.700 kunstwerken op veilingen aangeboden, 564.000 daarvan in de westerse wereld (Europa en de VS). Een derde werd niet verkocht, voornamelijk omdat de minimum biedprijs niet werd gehaald. De overige 351.000 kunstwerken die in 2015 in de westerse wereld zijn geveild haalden prijzen op van 5 dollar tot en met 179 miljoen dollar.

Hoewel de grote miljoenenbedragen alle media-aandacht krijgen wordt 90% van alle geveilde werken voor minder dan 19.200 dollar verkocht. 50% gaat zelfs voor onder de 1.234 dollar weg. Prijzen boven de 341.000 dollar werden door 1% van de veilingstukken gehaald. Het jaarlijkse artprice rapport ziet 20.000 dollar als grens tussen kunst die wordt gekocht door verzamelaars en liefhebbers en kunst die wordt gekocht door beleggers en investeerders (in bijvoorbeeld museumcollecties).  Artprice rekent voor: Kunstwerken die zijn aangeschaft voor 20.000 tot 100.000 dollar en die in 2015 zijn geveild hebben een gemiddeld jaarrendement van 9,6% behaald. Als ik dat soort bedragen over zou hebben zou ik eerder met een kunstadviseur gaan praten dan met een financieel adviseur.

Superhero Bookshelves van Burak Dogan

Dinsdag 28 juni 2016: Wat je hier ziet is een boekenkast. Hij is ontworpen door Burak Dogan uit Istanbul, een stad waar we steeds heen willen maar wat er maar niet van komt. Hoe dan ook, Burak heeft een paar boekenkasten gemaakt in de vorm van superhelden logo's. Dit is dus het logo van superman. Ik vind het de mooiste van zijn superhelden-kasten. Je kunt de andere hier bekijken. Er zijn meerdere versies van elk ontwerp. Wanneer je op de foto's klikt kun je die bekijken. Een plezier om te zien en ik zou er best een willen hebben. Ik heb een berichtje gestuurd met de vraag of de kasten al te koop zijn en wat ze kosten (ik vermoed meer dan ons budget toelaat).

 

vorige maand     volgende maand

pano284
MVI_3546
geldkunst
superhero bookshelve by BURAK DOGAN
Website_Design_NetObjects_Fusion
EERSTE masterborder

StanSanders.nl    over kunst en anders over iets anders