vorige maand     volgende maand

Step in the Arena 2015 (bijna)

Donderdag 4 juni 2015: Ik ben al een tijdje van plan om de Eindhovense Berenkuil weer eens te bekijken. Door een zoveelste flexpool-wisseling kom ik daar weer wat minder vaak door. Binnenkort zal hier Step-In-The-Arena weer plaatsvinden. Het festival waarbij de Berenkuil een jaarlijkse graffiti-makeover krijgt. Wat voor indrukwekkends daar allemaal gemaakt gaat worden merken we vanzelf. Ik wil vooral nog even zien wat straks weg is

Bij aankomst zie ik twee mobiele toiletten langs het fietspad. Aan de kant staan ook wat dranghekken klaar. Hé, ik ben geloof ik net op tijd. In de Berenkuil zijn mensen bezig met spuitapparatuur waarmee de bonte muren egaal wit en zwart worden gespoten. Een flink deel is al gedaan. De Berenkuil-muren zien er zonder graffiti raar uit. Buitenaards bijna.

In twee tunneltjes zijn de werkstukken nog helemaal intact. Kindertekeningen, links en rechts van voor tot achter staan de muren vol. Blijkbaar is er al een soort mini Step-In-The-Arena geweest. Op bijna elk werkstuk komt het getal 040 terug. Blijkbaar het thema dat de jeugd meegekregen heeft. Ik vraag mij af hoe de kinderen zich hebben voorbereid. Zouden ze van te voren een ontwerp hebben moeten maken? Ik denk van wel. Het 040 thema is natuurlijk besproken. Daar moesten ze zich aan houden. Maar verder mochten ze los. Dat is een goede zet geweest. De werkstukken hebben allemaal dezelfde onbeholpenheid die bij ongeoefende kinderkunstenaars hoort (en waar grote namen als Karel Appel, Picasso en Miro zo jaloers op waren). De variatie in onderwerpen is bij de kindertekeningen groter dan bij de gemiddelde “grote” graffiti-schrijver. De toekomst ziet er wat dat betreft goed uit.

Ik vraag mij nog steeds af of het echt zo is of dat ik het mij maar inbeeld. Het lijkt mij dat er tussen de Step-In-The-Arena festivals in minder gebeurt in de Berenkuil. Ik zie “tussendoor” best mooie, onverwachte dingen verschijnen Maar ik zie vandaag toch echt teveel werkstukken die er al een jaar staan. Ik ben er niet voor om iets waar iemand uren aan gewerkt heeft al na 10 minuten onder te kalken. Maar graffiti die door erosie van de muur slijt is wel het andere uiterste. Niet zo verlegen jongens!

Intussen heeft zich een groep kinderen met twee begeleiders bij een van de graffitimuren genesteld en is gezellig aan het picknicken. De machines, verrijdbare steiger en slangen van de festival-voorbereiders geven de Berenkuil een wat ongezellige sfeer maar dat lijkt het clubje niet te storen. Het zonnetje schijnt en in de beschutting van de Berenkuil geeft dat meteen een zomers gevoel. De weersverwachting voor de komende dagen is goed dus met wat geluk wordt het een mooi Step-In-The-Arena 2015.

De verfspuiters zijn een stuk muur wit aan het spuiten. Dat gaat best vlot. De mannetjes aan het werk lijken wel wat op een levend werkstuk van Banksy. Ik zet nog wat tunnels op de foto die al gedaan zijn. Over een paar weken kom ik wel weer terug om te zien wat er op de witte en zwarte vlakken allemaal gemaakt is.

Ik vraag mij ook af hoe de begroeiing zich ontwikkelt. Een paar jaar geleden heeft de gemeente Eindhoven wat aanpassingen gedaan aan de Berenkuil. Met name om het vele kwelwater in goede banen te leiden. De bruine (ijzerhoudende) kwel liep vroeger in vieze drabbige slierten over de stoepen en fietspaden. Door onder aan de glooiende grashellingen greppeltjes te maken is dat nu minder en groeien daar natuurlijke oeverplanten gemengd met wat ontsnapte tuinplanten. Ondanks dat spuitbusmensen niet bekend staan om hun milieubewustzijn (ook nu ligt er een flinke slok zwarte verf in een greppeltje) doen de plantjes het verrassend goed op deze plek.

Golf du Mougin van Victor Hasch

Vrijdag 12 juni 2016: Een jaar of twee geleden heb ik deze litho van Victor Hasch (Golf du Mougin heet hij) gekocht op een E-Bay veiling. Samen met een andere litho van Hasch, L’Espagnole. Ze werden aangeboden door Galerie F die telkens weer grote aantallen grafische kunst weet in te kopen en die onder andere via E-Bay weer verkoopt. De Litho’s van Hasch waren mij opgevallen vanwege de opvallend felle kleuren. Van dichtbij lijken het totaal abstracte werkstukken. Van wat afstand is het onderwerp moeiteloos te herkennen. Het lijkt alsof de inkt er nonchalant opgekwakt is. Wanneer je bedenkt dat de litho’s kleur voor kleur gedrukt zijn weet je dat die nonchalance heel zorgvuldig gepland is.

Om op de hoogte te blijven wat die litho’s op zouden brengen heb ik op Golf du Mougin en L’Espagnole ieder 2 euro geboden. Ik verwachtte van E-Bay te horen wat het eindbod zou zijn maar niet dat ik het winnende bod had uitgebracht. Dat was wel zo. Bij eerdere veilingen van litho’s van Hasch (ook bij die van Galerie F) brachten ze zo een paar tientjes op. Hoe het kon weet ik nu nog niet maar voor twee keer 2 euro had ik er nu twee. Ik denk dat iedereen die zo’n litho wilde er al een had en dat de rest vergeten was om te bieden.

Golf du Mougin heb ik meteen in een display opgehangen in de huiskamer. Voor L’Espagnole had ik geen plek en ik vond het zonde om zo’n mooi plaatje in de la te laten liggen. Op Kunstveiling.nl heb ik er 35 euro voor gekregen. Deze Golf du Mougin is een paar dagen geleden verkocht. Ook via Kunstveiling.nl. Hij hangt al een tijdje aan de muur mooi te wezen maar we keken er nog maar weinig naar. Tijd om door te geven dus. Hij heeft 12 euro opgebracht. Een stuk minder dan L’Espagnole. Dat is verklaarbaar omdat deze litho niet genummerd was en er in een hoek wat (nauwelijks waarneembare, maar toch .. ) waterschade zat.

Veilen via Kunstveiling.nl is net zo makkelijk als andere online veilingen als Marktplaats of E-Bay. Je maakt wat foto’s, geeft de omschrijving en verzendkosten op, hoe lang je het object in veiling wil houden, klaar. Kunstveiling.nl geeft automatisch een beschrijving van de kunstenaar bij je advertentie. Dat kan ook niet anders omdat de veiling alleen mogelijk is voor werk van kunstenaars die geregistreerd staan bij kunst-databases als artprice. Geen erkend kunstenaar, dan ook geen veiling via Kunstveiling.nl. Een simpel en doeltreffend kwaliteitssysteem waarmee de website waarschijnlijk zeer gemotiveerd publiek te trekt.

Ik heb de litho inmiddels opgestuurd. Eigenlijk ben ik wel benieuwd waarom iemand anders een litho van Victor Hasch zou willen hebben. Ik heb de koper laten weten dat hij geen verzendkosten hoeft te betalen wanneer hij/zij ons laat weten wat Victor Hasch de moeite en euro’s waard maakt.

 

Step in the arena 2015

Zondag 28 juni 2015: De Berenkuil in Eindhoven. Ik leg mijn fiets vast aan een paal. Een jongen stapt uit zijn maaimachine en komt naar mij toe. Misschien moet hij hier maaien en staat mijn fiets in de weg. Dat is niet zo. Hij vraagt of ik hem wil helpen. Zijn machine is vastgelopen in op het schuine grasveld. We proberen van alles maar de wielen krijgen geen grip op de slappe natte ondergond en de machine komt geen centimeter verder. Hij belt zijn baas om hem los te slepen en kan alleen maar wachten.

Ik kan hem verder ook niet helpen en ga de nieuwe graffiti in de Berenkuil bekijken. Het Step In The Arena 2015 graffiti-festival is geweest. Het heeft even geduurd, maar nu heb ik een dagje vrij, is het mooi weer en heb ik er aan gedacht. Zoals elke keer wanneer er veel nieuws in de Berenkuil is te zien wil ik alles op de foto zetten. Ook nu geef ik dat plan snel op. Er is zo veel te zien en om dan te blijven fotograferen is gewoon irritant. Ik loop rond en laat het over me heen komen. Verschillende werken in zwartwit. Bij sommige werken valt op hoe goed het Berenkuil-beton er bij past. De tekening van een metrostation met afbraakwijk op de achtergrond bijvoorbeeld. Of de ruwe huid van de man met het grijze baartje. Is dat bewust gedaan of toeval? Er is weer veel technisch spektakel en in hoeken en gaten blijken weer veel verrassinkjes te zijn verstopt.

De baas heeft met zijn busje de maaimachine de stoep op gesleept en is bezig losgetrokken stukken grasmat terug te leggen. Op de muur vlakbij staat een portret van iemand met een zonnebril. In de spiegelende glazen is de paal en het tegenoverliggende tunneltje getekend. De Berenkuil is de komende tijd zeker een paar bezoekjes waard. Er valt weer veel te ontdekken.

Hier meer foto’s van de Berenkuil

vorige maand     volgende maand

 

stepinthearena2015_1
2015.06.12.GolfduMougin
2015.06.12.GolfduMougin2
2015.06.04.StepintheArena(bijna)2
2015.06.04.StepintheArena(bijna)3
2015.06.04.StepintheArena(bijna)4
2015.06.04.StepintheArena(bijna)5

goed verstopt

step in the arena 2015  (bijna)

banksy- achtig tafereel

2015.06.04.StepintheArena(bijna)
Website_Design_NetObjects_Fusion
EERSTE masterborder

StanSanders.nl    over kunst en anders over iets anders