vorige maand    volgende maand

Graffiti Berenkuil Eindhoven

Woensdag 4 juni 2014: Het eerste wat mij opvalt is volgens mij een werk van vorig jaar. Net als veel andere. De Berenkuil is nog grotendeels gevuld met werken van step in the arena 2013. Het jaarlijkse step in the arena graffiti-festival heeft de Berenkuil onder een groot publiek bekend gemaakt. Maar het lijkt wel of er de rest van het jaar steeds minder gebeurt. Misschien heb ik gewoon niet goed genoeg opgelet. Maar bij dit werk valt de invloed van de tijd op. De persoon heeft een leuk groen pruikje van Klimop gekregen.

De muur aan de Tu/e-kant is veranderd. Heel toepasselijk of heel toevallig gaat het stuk over het belang van onderwijs. Het gezicht is met grote vlakken neergezet. Bijna als een schets. Toch klopt het helemaal. Tot en met het handje dat de figuur quasi zelfverzekerd maakt.

Vaak staat oud en nieuw werk naast op en door elkaar. Soms is moeilijk uit te maken wat bedoeld is en wat toeval.

Een Puffmannetje kijkt naar de nieuwe buurtekening. “Ben ik echt de enige die hier een worstachtige zeemeermin woest genomen ziet worden door een dikke walvis?” lijkt het mannetje te denken. Ik wacht niet op antwoord. Twee meter verder heeft iemand een spierwitte tijger getekend. Het beest lijkt wel overgenomen van een still-opname van een natuurfilm. Precies het moment wanneer het beest een voorpoot op de grond heeft en de linkervoorpoot naar voren komt. Een relaxed bewegend lichaam met een chagrijnige kop. Het ziet er uit als een tekening met inkt.

Ik loop de gangetjes in en uit en zie toch veel nieuws maar ik ga niet alles opschrijven. Het gras op de taluds wordt niet overal even kort gehouden. Op rustigere plekken mogen gras en andere plantjes wat verder opgroeien en in bloei komen. Goed voor onze leefomgeving en leuk om te combineren met de graffiti. Ik maak wat foto’s tussen de grassprieten en klaverbloemen door. Soms zien de werkstukken er zo interessanter uit, soms niet zo. De foto met de helikopter vind ik de leukste. Je moet maar net het geluk hebben dat het juiste plantje voor de juiste graffiti staat. Regelmatig een kijkje nemen dus.

Tom Otterness in Den Haag

Woensdag 11 juni 2014: Aan de strandboulevard bij Den Haag valt van ver een enorm beeld op. Het is een grappige, kinderlijke figuur die een haring staat te eten. Hij heeft iets sierlijks en ook klunzigs. Dichterbij gekomen blijkt de haringeter niet alleen te zijn. Het is een onderdeel van een hele groep beelden. Grote, kleine, nog kleinere. Van alles staat, loopt, zit en klimt door elkaar. De bronzen poppen en poppetjes blijken sprookjes uit te beelden. Dat is niet altijd meteen duidelijk maar dat doet er ook niet toe. De ontwapenende figuren zijn zo geplaatst dat ze in het blikveld van kinderen vallen. Wanneer je oplet kun je steeds meer kleine en piepkleine beeldjes ontdekken. Of dat vaak gebeurt weet ik niet maar passerende kinderen zien de beelden, bekijken ze en klimmen er graag op. De beeldengroep is bedoeld als lokkertje voor het museum Beelden aan Zee dat vlak achter de duinenrij ligt. Bij ons werkt het in ieder geval.

Wanneer je googelt op Tom Otterness kom je vaak op een grappige discussie uit. Toen hij 25 was (de man is nu in de zestig) heeft hij een hond uit het asiel gehaald, doodgeschoten en dat als kunstproject gefilmd. Ik heb geen idee waarom hij dat heeft gedaan en waarom hij dat kunst vond. Ik weet alleen dat de meeste honden dood beter af zijn dan als huisdier. Toch kun je vandaag nog steeds mensen treffen die voluit verontwaardigd zijn over deze “hondenmoord”. Vooral het feit dat deze “dogkiller” vandaag veel geld verdiend met zijn lieve beelden is moeilijk te verkroppen voor deze mensen. Maar “dierenliefhebbers” zijn natuurlijk nooit jaloers.

Al Sticking straatkunst in Eindhoven

Zondag 22 juni 2014: De vlooienmarkt in Aarle-Rixtel stelt niks voor. Een paar maanden geleden kochten we hier een paar leuke dingen. Deze keer zien wij bijna alleen maar kraampjes met afgeschreven winkelwaar. Door naar een kunstmarkt in Someren. We rijden er langs. Het ziet er niet indrukwekkend genoeg uit, we keren op een zandweg en gaan naar Eindhoven. Richting centrum zien we een afgezette straat, kraampjes en een bord met braderie er op. Vlakbij de Gerarduskerk is een jaarmarkt/vlooienmarkt waar we makkelijk een uurtje blijven rondhangen.

We krijgen zin in espresso en een dameskoffie, parkeren onder de Witte Dame en gaan zitten in de Douwe Egberts. Van daar uit is straatkunst van Al Sticking te zien. Dat staat er ten minste op. Een tekening op een enorm stuk papier dat tegen de muur is geplakt. Al Sticking gebruikt die methode vaak (google zijn naam maar en bekijk de afbeeldingen). Ik weet niet hoe Al Sticking op het idee is gekomen om in deze Eindhovense steeg een werk op te plakken maar het is wel een slimme plek. De muur waarop het werk is gezet is een anonieme blinde bedrijfsmuur. Maar tegelijk staat de dame ruim in het zicht voor wie langs de Blob richting nieuwe Emmasingel loopt. Mooie steeg trouwens.

De dame is volgens mij uit een tijdschrift geknipt. Het lijkt alsof ze kleding showt. Misschien is dat expres en slaat dat op de winkelstraten in de buurt. Of vindt Al Sticking het gewoon leuk om tijdschriftplaatjes op muren te plakken? Later op de terugweg komen we langs de Berenkuil waar Step in the Arena 2014 gehouden wordt. Zou Al Sticking vanuit Parijs op dit graffiti-festival af zijn gekomen? Het is druk in de Berenkuil: graffitimakers, kijkers, kraampjes en tentjes. Wij rijden door. Een expositie kun je het beste na de openingsdrukte gaan bekijken en hier is een deel van de kunst nog niet eens af.

Step In The Arena 2014

Zondag 29 juni 2014: Wat doordeweekse uren om te fietsen en een kijkje in de Berenkuil in Eindhoven te nemen. Vorig weekend werd hier het graffiti-festival Step in the Arena gehouden. Een jaarlijks gebeuren waar graffitimakers van overal en nergens laten zien wat ze kunnen. Ik probeer niet eens om alles in één keer te bekijken. Laat staan om dat op te schrijven. Er is teveel. Muren, plafonds, bomen, lantaarnpalen, stoeptegels en mobiele toiletten. Alles zit vol met werken die om aandacht vragen. Er staan nog twee mobiele wc’s waar eerst een rijtje van (ik dacht) 5 stuks was. Tweevijfde van een graffitiwerk staat er nog. Ik vraag mij af of de andere delen binnenkort nog ergens op een bouwplaats of festival terug te zien zijn.

r zijn technisch indrukwekkende stukken bij, maar vooral de variatie in technieken en ideeën valt op. Vlakbij de wc’s zwemmen een paar karpers naar een afvoerputje. Om de hoek een ingewikkeld stuk van verwrongen letters en buizen. Ik weet niet wat er staat maar het ziet er gewoon mooi uit. Weer verder een stuk waar niets herkenbaars meer in zit. Het lijkt wel pure energie en beweging.

De fotorealistische werken laten niets te raden over. Er is te zien wat er te zien is en dat is knap gedaan. De makers verstaan hun vak en het zijn wonderlijk mooie muurschilderingen.

Aan de andere zijde is het een en al speelse kinderlijke vrolijkheid. Allerlei blije cartoonfiguren zitten met zijn allen in een bootje, daarnaast vrolijken ze een fantasieverpakking op van het merk Lastplak en een blauw mormeltje laat een harde scheet op de trap. Op die trap is een woeste beer gespoten. Dat wil zeggen de beer is op de verticale delen van de trap getekend. Van bovenaf is er niets van de beer te zien omdat de horizontale delen (de treden dus) leeg zijn gelaten. Naar beneden lopend komt de beer stukje bij beetje te voorschijn. De maker van deze beer is kampioen van de verstopte graffiti.

Net als bij de karpers heeft de maker gespeeld met de omgeving. Super Timor maakt zijn eigen omgeving. Volgens mij staat er het woord Timor in vijf stijlen door elkaar. Het ziet er uit alsof er jaar na jaar ontwerpen over elkaar zijn gespoten (een knipoog naar het vijfjarig bestaan van Step In The Arena?). Een vijf jaar oude graffitimuur in een dagje gemaakt.

Ik ga hier de komende weken vaker kijken. Wanneer je hier terugkomt zie je meer dan de vorige keer.

 

 

 

 

vorige maand    volgende maand

Graffiti Berenkuil - onderwijs
graffiti Berenkuil - Puff
Graffiti Berenkuil - Tijger
Graffiti Berenkuil - Helicopter
Tom Otterness - Scheveningen
Tom Otterness - Scheveningen
Tom Otterness - Scheveningen
Al Sticking straatkunst in Eindhoven
Step In The Arena Eindhoven 2014
Step In The Arena Eindhoven 2014
Step In The Arena Eindhoven 2014
Step In The Arena Eindhoven 2014
Step In The Arena Eindhoven 2014
Step In The Arena Eindhoven 2014
Website_Design_NetObjects_Fusion
EERSTE masterborder

StanSanders.nl    over kunst en anders over iets anders