vorige maand     volgende maand

Kind mit Kreisel door Peter Nagel

Vrijdag 8 juli 2016: Zo nu en dan kijk ik er naar. De emails van Galerie F. Ik vind Galerie F een wonderlijk bedrijf. Regelmatig sturen ze een latest acquisitions newsletter rond met een enorme hoeveelheid aan nieuw ingekochte grafische kunst. Meestal etsen en andere prints maar ook tekeningen en schilderijen. Ik vraag mij af waar ze al die spullen telkens weer vandaan halen.

Deze keer valt mijn oog op een ets van Peter Nagel uit 1967, Kind met Tol genaamd. Het plaatje doet surrealistisch aan. Een kind aan tafel met daarop een draaiende tol. Het kind kijkt niet naar de tol, wat ongewoon is. Alle (klein)kinderen die ik ken kijken naar een tol wanneer die voor hen op tafel draait. Het kind kijkt weg van de tol (en ons) naar een bol die in de kamer zweeft. Die is nu interessanter. Nog even, misschien is het al zo ver, dan ontdekt het kind de andere bollen die buiten voor het raam zweven. En daarna de anderen, nog verder weg. Om de hoek buiten ons zicht is vast nog meer. De ets is voor 120 euro te koop.

Monstertje van glas

Vrijdag 22 juli 2016: Vakantie en nog lekker weer ook. We lopen door een winkelstraatje, nog onder de indruk van de glasblazers die we net bezocht hebben. We zijn benieuwd wat er in Leerdam zoal te zien is. Iets leuks? Of alleen saaie toeristenspullen? Een etalage trekt tegelijk onze aandacht. Wat Willeke eerst ziet weet ik niet maar ik zie een monstertje. En het monstertje ziet mij, met 5 ogen tegelijk zelfs. Ik kijk terug en vraag mij af waarom ik het wil hebben. Het heeft iets dubbels. Wanneer je de tanden wegdenkt is het een hulpeloze en kwetsbare knuffel van glas.  Maar je kunt de tanden beter niet wegdenken of negeren. Vanonder een tafel staat het naar buiten te kijken. Klaar om te springen en bijten Omdat het honger heeft of gewoon zomaar. Het monstertje straalt ontoerekeningsvatbaarheid uit.

We gaan naar binnen. Galerie de Smederij zit vol verrassingen. Willeke past kleren, de eigenaresse vertelt over de schilderijen aan de muur, het glaswerk dat haar dochter maakt en de sieraden van haarzelf. Het monstertje dat door mij gekocht wil worden blijkt ook van de dochter te zijn en kost 250 euro. Ik noem het bedrag op strategische kledingpasmomenten aan Willeke. Een gezellig uurtje later brengen we onze buit naar de auto.

Thuis probeer ik meer aan de weet te komen over monstertje. Zijn maker, Josja Caecilia Schepman zit met haar website opgesloten achter een Facebookmuur (je moet je registreren bij Facebook om de site te mogen bekijken). Gelukkig heeft ze een foto van een aantal glazen monstertjes op haar visitekaartje staan. Ik kijk er een tijdje naar en dan kom ik er achter waar ons nieuwe huisgenootje mij al die tijd aan doet denken (behalve knuffels en bloeddorst). Lord Nibbler, een personage uit de tekenfilmserie Futurama. Nibbler  is een hoog intelligent ruimtewezen met een belangrijke missie, dat gedurende het grootste deel van de Futurama geschiedenis door de andere personages als huisdier wordt gezien. Ons monstertje moet een heus familielid van Lord Nibbler zijn maar blijft ons vanaf de keukentafel onbewogen aankijken. Net alsof hij niets weet van de planeet Eternium en de Nibblonians.

 

NoordBrabants Museum

Woensdag 27 juli 2016: Tussen het overzicht van prehistorische pijlpunten in de ene zaal en een leuk werkstuk van afvalmateriaal in de volgende moet ik er aan denken: Door alleen maar dingen te ordenen kun je van alles vertellen. Ik loop terug naar de pijlpunten en maak een foto.  Archeologische vondsten staan netjes opgesteld en duizenden jaren rommel worden een geschiedenis. We hebben het NoordBrabants Museum bezocht en dat zit volgepakt met dit soort ontdekkingen. Naast de archeologische afdeling zijn kinderen in de weer geweest met hedendaags afval. Het museum organiseert veel activiteiten voor kinderen waaronder workshops. De resultaten daarvan worden tentoongesteld. In een vitrinekast zijn fantasiebeesten te zien die van afval zijn gemaakt. Het geheel doet mij denken aan de piespot van Duchamp. Maar de werkstukken van deze kinderen zijn veel leuker om naar te kijken.

Vlakbij hangt een muur vol collages. Leerlingen hebben (ongetwijfeld geholpen door creatieve juffen) iets over vluchtelingen gemaakt. De collages zijn opgebouwd uit afval en daarmee zijn vooral beelden uit de media nagebouwd. Werkstukken van afvalmateriaal zijn een plezier om uitgebreid te bekijken. Het is erg grappig om te zien hoe allerlei details zijn gemaakt. De leerlingen kaarten serieuze zaken aan en geven er tegelijk een heel creatieve draai aan. En dan hebben we het grootste deel van het NoordBrabants Museum nog niet eens gezien.

 

vorige maand    volgende maand

Peter Nagel '67 Kind mit Kreisel
IMG_4354
225px-Nibbler
IMG_4504
fantasiefiguur van afvalmateriaal
fantasiefiguur uit afvalmateriaal
collage over vluchtelingen
collage over vluchtelingen
Website_Design_NetObjects_Fusion
EERSTE masterborder

StanSanders.nl    over kunst en anders over iets anders