vorige maand    volgende maand

Online veiling Korst van der Hoeff juli 2014

Woensdag 9 juli 2014: Veilinghuis Korst van der Hoeff heeft een online veiling. Hij loopt nog tot 13 juli (19.00 uur). Deze keer worden vooral meubelstukken en schilderijen aangeboden. Het is maar net waar je naar op zoek bent maar ik vind nu niet veel om in de huiskamer te zetten. Ik zie wel plantenstandaarden die we zouden kunnen gebruiken. En een pijpenkastje (lotnr. 10397). Ik wist niet dat pijpenkastjes bestonden. Het is 82cm X 60cm X 57cm met veel platte laatjes. Het ziet er door al die laatjes leuk uit en zou handig zijn voor papieren of sieraden, lijkt mij. Door de glazen bovenkant is in het bovenste laatje te kijken waar vormen in zitten om pijpen in te leggen. Ik weet niet of die vormen in alle laatjes zitten en of die er wel of niet makkelijk zijn uit te halen. Ik ga daar ook niet achter komen omdat ik niet naar de kijkdagen kan gaan.

Ik kom verder twee zogenaamde canterburies tegen. Lotnr. 10043 vind ik de mooiste van de twee. Een canterbury is een houten krantenrek. Ik geloof dat ze sinds eind 18e eeuw gemaakt worden in Engeland. Door de eeuwen heen zijn ze in allerlei stijlen gemaakt en weer nagemaakt. Originele antieke stukken van pakweg 100 jaar oud worden voor prijzen tussen 300 en 500 euro aangeboden. Sommige zeldzamere stukken moeten duizenden euro’s opleveren. De twee canterburies bij Korst van der Hoeff zijn niet oud. Het ontbreken van messing wieltjes onder de poten is bijvoorbeeld een aanwijzing. De minimum biedprijs van 5 euro die het veilinghuis vraagt zegt ook genoeg. Het zijn replica’s en hoe oud die precies zijn is niet belangrijk. Ze zijn praktisch bruikbaar om de kranten- en tijdschriften chaos op de huiskamertafel te verkleinen. Daarbij hebben ze dus een uitgesproken antieke stijl die het goed kan doen tussen de andere spulletjes. Op dit moment staat het bod op beide canterburies op 15 euro. Met veilingkosten zo’n 20 euro. Dat is geen geld voor een gek krantenrek. Maar heel veel meer zou ik niet bieden. Op internet worden ze nieuw voor tussen de 50 en 100 euro aangeboden. Ik heb nog een paar dagen om te bedenken of ik een serieus bod uitbreng of niet.

Michel Delacroix bij Korst van der Hoeff

Dinsdag 15 juli 2014: Bij de online veiling van veilinghuis Korst van der Hoeff is ook een print van Michel Delacroix geveild. Michel Delacroix maakt leuke prenten. Ik heb er een stel bekeken en het zijn vaak tekeningen van Parijs. De manier van tekenen lijkt op wat naïef wordt genoemd. De mensen en gebouwen zien er kinderlijk uit, maar zijn erg goed getekend. Het doet tegelijk ouderwets en modern aan Het zijn vriendelijke plaatjes die net zo makkelijk in een huiskamer, een wachtkamer of galerie passen.

Ik probeer er achter te komen wat een redelijke prijs voor deze print is. Michel Delacroix heeft veel tekeningen gemaakt en de prijzen blijken enorm uiteen te lopen. Soms worden ze voor minder dan 100 euro verkocht, soms voor honderden en nog meer. Waar dat aan ligt weet ik niet. Van de plaatjes die ik bekijk kan ik niet zeggen dat de ene beter is dan de andere.

De veiling loopt af om19.00 uur. Ik zit op een feestje en kom niet op tijd ingelogd met mijn mobiel. Als de print van Michel Delacroix voor een koopje te krijgen is wil ik meebieden en ik wil ook het canterbury krantenrek en de pijpenkast in de gaten houden. Dat lukt dus allemaal niet. Thuis zie ik dat de canterbury voor 40 euro geveild is. Niet duur. De print is verkocht voor 140 euro. Met veilingkosten dus nog geen 200 euro. Ook niet duur. Ik wilde hem niet perse hebben en had een limiet van 100 euro inclusief in gedachten. Daar zou ik hem dus niet voor hebben gehad.

Fuck you pay more door onbekende maker

Zondag 27 juli 2014: Dit werkstuk kwam ik tegen op een personeelstoilet. Bedrijfs-wc’s zijn interessante culturele vrijplaatsen. De beelden die hier te bewonderen zijn wijken sterk af van het officiële bedrijfsbeeld. Er zijn hier weinig tekenmaterialen voor handen en het is hier geen tijd en plaats voor subtiliteiten.

Aan de muur bij de ingang hangt een serie werken met vrolijke kleuren. Er staan teksten op als integrity & respect, stimulate-support-growth-smile, mark your targets-push your score-focus on results, open-honoust-clear-communication is the solution, teamwork, continuous improvement en teamwork. Hier is meer dan 1 brainstorm-sessie en vast een workshop aan vooraf gegaan. Bovendien zijn de werken professioneler afgewerkt dan dat van de anonieme arbeiderskunstenaar. Toch gaan ze allebei over hetzelfde. Twee culturele uitingen uit totaal verschillende werelden.

 

 

vorige maand    volgende maand

2014.07.09.online veiling korst van der hoeff juli 2014
2014.07.15.Michel Delacroix bij korst van der hoeff
2014.07.27.FuckYouPayMore door anonieme kunstenaar
Website_Design_NetObjects_Fusion
EERSTE masterborder

StanSanders.nl    over kunst en anders over iets anders