2016.01.28.Keith Haring
2016.01.13.Mickey&Minnie Mouse
2016.01.13.Mickey&Minnie Mouse 2
2016.01.13.Mickey&Minnie Mouse 3
2016.01.wutang-624x354

 

vorige maand    volgende maand

Once Upon a Time in the Shaolin

Woensdag 6 januari 2016: Het WuTang album is verkocht. Een paar maanden geleden heeft Martin Shkreli, een hoge piet bij een farmaceutisch bedrijf, het gekocht voor 2 miljoen dollar. Dat bedrag is niet officieel bevestigd. Wat er ook precies is betaald, ik denk dat er nog nooit zoveel geld geïnvesteerd is in 1 plaat. De WuTang Clan heeft namelijk maar 1 exemplaar van het album Once Upon A Time In The Shaolin uitgebracht. Ik ben benieuwd hoe het nu verder gaat. Het is niet toegestaan de muziek van de CD binnen 80 jaar commercieel te publiceren. Gratis de muziek openbaar maken zou dus wel mogen. Maar of je daarvoor 2 miljoen uitgeeft betwijfel ik. Ik denk dat hij het album vroeg of laat weer zal proberen te verkopen. Welke prijs er dan voor betaald wordt is niet te voorspellen. Misschien geeft niemand er nog iets voor. Misschien is de 2 miljoen dollar over een paar jaar 200 miljoen geworden. Het zal er van afhangen hoe de naam WuTang zich in het wereldje van de kunsthandel ontwikkelt.

Mickey&Minnie Mouse op de vlooienmarkt

Woensdag 13 januari 2016: Het ziet er echt uit. Iemand heeft ook nog de moeite gedaan om het plaatje netjes in een lijst te stoppen. Op de vlooienmarkt in het Beursgebouw van Eindhoven ligt een tekening van Mickey en Minnie Mouse op de grond bij een kraampje. Het ziet er uit als iets dat niet veel gaat kosten maar stiekem toch wat waard is. Ik pak het lijstje op en bekijk het plaatje. Misschien is dit inderdaad een handgemaakte tekening. Maar het kan ook offset-drukwerk zijn. Met het blote oog is dat niet te zien. Daar heb ik een loep voor nodig. De handelaar staat in de buurt en ik weet dat hij mij in de gaten houdt. Uitgebreid iets bekijken en dan vragen wat het kost verhoogt automatisch de vraagprijs. Ik stap richting kraam en hoor 2 euro. Ik probeer 1,5 maar ik moet toch twee euro betalen.

De man begint over Mickey Mouse verzamelaars en zegt dat wanneer Mickey een staart heeft hij van voor 1920 is of zoiets. Totaal niet ter zake natuurlijk. Als het drukwerk is doet het er niet toe uit welke tijd het oorspronkelijke ontwerp is. Ik weet nu ook dat het geen handgemaakte tekening is van een officiële Disney tekenaar. Die zou hij nooit voor 2 euro verkopen.

Ik troost me al met de gedachte dat 2 euro niet echt veel geld is voor een aardig lijstje. Thuis zet ik een loep op het bedrieglijk echt lijkende plaatje en ja hoor. Nu is de puntjesstructuur (het raster) te zien die bij offset-drukwerk wordt gebruikt. Deze originele tekening komt gewoon uit een machine. Wanneer ik het lijstje open maak zie ik dat het een uitgave is van the art group limited. Een firma die veel van dit soort plaatjes maakt voor bijvoorbeeld Disney liefhebbers. Misschien dat ze nieuw een paar euro er stuk hebben gekost maar op Ebay vind ik al snel voorbeelden die voor 80 cent worden aangeboden. Inderdaad best wel een leuk lijstje.

Keith Haring voor 70 cent

Maandag 28 januari 2016: Hier nog een werk van een beroemde kunstenaar dat ik voor bijna niks op de rommelmarkt heb gekocht. Het is een tekening van Keith Haring. Een kunstenaar die in de graffiti-wereld begonnen is en wiens grappige mannetjes tot vervelens toe terug te vinden zijn op allerlei gebruiksvoorwerpen tot koffiekoppen en schoteltjes toe. Dit plaatje stond in een kringloopwinkel in Den Bosch te koop voor 70 cent. Voor dat bedrag hoef je een lijstje niet te laten staan en: …wie weet, wie weet, je weet maar nooit….Nou eigenlijk weet je het wel. Kringloopwinkels zijn tegenwoordig niet gek en Keith Haring té bekend om zomaar open en bloot voor 70 cent te koop te hangen. Thuis het lijstje openmaken en kijk: het plaatje blijkt te zijn uitgeknipt uit een kalender. De kalender is ooit gebruikt waarvoor hij bedoeld is

2016.01.28.Keith Haring 2

 Op zondag de tweede is er iets met Hennie. Jarig misschien? Toen het jaar voorbij was en Hennie niet meer belangrijk, is de kalender niet weggegooid. Een Keith Haring liefhebber met waarschijnlijk een kleine beurs heeft de plaatjes uitgeknipt en in goedkope lijstjes gestopt. Zouden alle printjes van de kalender zijn ingelijst? En dan op een rij aan de muur gehangen? Dat moet een leuk gezicht zijn geweest. Veel kunst voor weinig geld. En of een Keith Haring print nou uit een kalender is geknipt of dat het een genummerde litho van de kunstenaar zelf is, maakt voor het genieten niks uit. Ik heb het kalenderplaatje weggegooid. Het papier was gaan bobbelen door vocht. Het lijstje heb ik nog.

vorige maand    volgende maand

Website_Design_NetObjects_Fusion
EERSTE masterborder

StanSanders.nl    over kunst en anders over iets anders