vorige maand     volgende maand

Artprint

Dinsdag 6 januari 2015: Ik heb een vrije maandag, heb net een flink stuk gefietst en via een gedachtenkronkel moet ik aan The Invasion Of The Southern Capital denken. Dit is de titel van een prent van Hideo Takeda. Ik heb dit even moeten opzoeken want het is alweer een tijdje geleden dat ik er een stukje over schreef. Het eerste passende antwoord van de plaatjesbrowser stuurt mij naar de site Art&Fury.

Ik vergeet Hideo Takeda en bekijk de plaatjesverzameling die bijgehouden wordt door George Dunkley. Een grafisch ontwerper in UK. Eerst bekijk ik plaatje voor plaatje rustig. Maar al snel ren ik als het ware door het museum vol leuke dingen dat ik net ontdekt heb. Behalve de mierzoete meisjes en de puppies weinig saais. Wanneer je George beter wil leren kennen bezoek dan het dit onderdeel van zijn tumblr site. (De link waarnaar wordt verwezen bestaat niet meer).

Himejijo (Himeji Castle), 2004 door Paul Binnie

Ik heb nog lang niet alles gezien en de prent van Hideo Takeda heb ik niet gevonden.Ik ga terug naar de eerste plaatjes die ik op de site zag. Japanse houtblokprenten. Ze doen mij meteen denken aan de eerste keer dat ik door een prent van Hiroshige geboeid raakte. Het lijken wel moderne strips dacht ik toen. Maar deze prenten zijn niet uit de 18e of 19e eeuw. Het zijn moderne houtblokprenten van na 2000. Dezelfde oude techniek maar door een hedendaagse kunstenaar uitgevoerd. Het lijkt alsof een striptekenaar het ontwerp gemaakt heeft. Het resultaat is een mooie kruising tussen het rustige traditionele japanse landschap idee en een mooie moderne strip. De plaatjes zouden zo in een Kuifje-album passen.

Hiroshige

Woensdag 21 januari 2015:  Een plotse regenbui op de Ohashi brug. Dat is de titel van bovenstaande prent. Het is een van de eerste japanse houtblokprenten die ik zag en die ik meteen mooi vond. Deze is gemaakt in de 19e eeuw maar zou zo uit een modern stripalbum kunnen komen. De tekening is gemaakt door Hiroshige. Hij is de bekendste tekenaar van prenten met alledaagse scenes van het japanse straatleven. Er is veel goede informatie over Hiroshige en andere kunstenaars van deze prentkunst te vinden. Volgens mij is http://www.hiroshige.org.uk/ de beste (engelstalige) infosite over dit onderwerp. De prenten van Hiroshige en andere kunstenaars werden mooi gevonden en waren per stuk goedkoop door de druktechniek. Er zijn er dus veel gemaakt en ze zijn in die tijd breed verspreid.

Vandaag zijn ze nog steeds populair en gaan prenten uit de originele series voor flinke bedragen over de toonbank. Bij “www.theartofjapan.com” wordt een exemplaar van de “Ohashi-prent” aangeboden voor 34.500 dollar. Vorig jaar is een exemplaar voor ruim 7.500 euro geveild bij Bonhams in Londen en een voor 5.000 euro bij veilinghuis Tessier-Sarrou & Associés in Parijs. Ik kan deze prijsverschillen niet beoordelen. Houtblokprenten zijn voor een groot deel handwerk en er zullen altijd (kleine) verschillen te zien zijn tussen de eerste en de latere druk. Daarbij komt dat drukblokken vaak opnieuw zijn gebruikt en werden doorverkocht, enz. Dat levert (prijs)verschillen op die alleen door deskundigen vastgesteld kunnen worden.

De ene Hiroshige prent is de andere niet. Maar je hoeft niet persé een deskundige zijn om prijsverschillen te kunnen verklaren. Een beetje goed lezen helpt al. Kijk bijvoorbeeld maar naar het aanbod van “originele”, “antieke” japanse houtblokprenten op Ebay. Veel van deze prenten zijn replica’s. Ze zijn dus met dezelfde techniek gemaakt (houtblokprent) maar lang nadat Hiroshige overleden is. Ze zijn voor enkele tientjes tot enkele honderden euro’s te koop. Dat hangt er een beetje van af hoe goed ze gemaakt zijn en wanneer precies. Exemplaren van begin 20e eeuw zijn duurder dan die van later. Goede 20e eeuwse replica’s van populaire prenten zitten in hetzelfde prijssegment als minder gewilde 19e eeuwse exemplaren.

Er zijn ook “originele prenten van Hiroshige” te koop voor een paar euro. “www.allposters.com” doet niet geheimzinnig over de reden dat hun Hiroshige poster maar een paar pond kost. De prent die je kunt bestellen word met een moderne offsetpers gemaakt en krijgt zelfs een beschermende laag over de afbeelding gedrukt. Zo zijn er bij meer bedrijven Hiroshige-tekeningen te koop die met moderne machines geprint/gedrukt worden. Voordeel is dat je het formaat kunt kiezen dat bij jouw interieur past en er zelfs kunt bepalen om het op papier, canvas (zodat het net een schilderij lijkt) of op glas of metaal te laten printen.

Andere Ebay verkopers maken het bonter. Zo is een prent uit een andere serie door Hiroshige voor 45 dollar verkocht. De prent werd aangeprezen als “originele houtblokprent van Hiroshige” uit begin 20e eeuw. Dus ruim een halve eeuw na Hiroshige’s dood! Een andere verkoper heeft een prent verkocht voor ruim 20 dollar. Het is een houtblokprent (uit de foto’s af te leiden) uit 1918. Toch wordt hij aangeprezen als origineel en nadrukkelijk geen reproductie genoemd! Van de betaalde prijzen valt af te leiden dat de kopers gelukkig niet in de verkooppraatjes zijn getrapt.

Ben je op zoek naar een originele houtblokprent of zelfs een origineel uit de 19e eeuw dan zul je serieus moeten opletten. Wanneer ik echt serieus geld wil uitgeven zou ik altijd een gerenommeerde deskundige in de arm nemen. Gaat het alleen om de mooie tekening dan heb je het dankzij de hedendaagse technieken makkelijker. Voor een schappelijk prijsje kun je tekening, formaat en zelfs of het op papier of canvas wordt geprint zelf bepalen. De 19e eeuwse prentenmakers zouden het zelf verzonnen kunnen hebben.

Dopeness

Maandag 26 januari 2015: O Ja, voordat ik het vergeet: Hier is een link naar een serie interessante graffiti-werkstukken. De besten van deze stukken gebruiken de omgeving niet alleen als ondergrond maar spelen er heel handig op in: http://sneakhype.com/dopeness/random-dopeness/2013/06/word-on-the-street-35-pics.html.

Er zijn nog meer rare graffiti-voorbeelden te vinden op deze site. Sneakhype staat naast opvallende graffiti, vol met opvallende tieten en opvallende meidenbillen (ja, de samenstellers zijn jongens) opvallende video’s en alles wat verder opvallend is. Het lijkt er een beetje op dat ze niet veel anders doen dan het internet afspeuren. Maar dat blijkt toch veel leuks op te leveren.

 

vorige maand     volgende maand

New York Sunset 2008 door Paul Binnie
Red Fuji door Paul Binni
Ohashi bridge door Hiroshige
2015.01.26.Dopeness
Website_Design_NetObjects_Fusion
EERSTE masterborder

StanSanders.nl    over kunst en anders over iets anders