vorige maand    volgende maand

2014.01.19.Jiacomo Balla..Abstracte-Snelheid-en-Geluid

Giacomo Balla

Zondag 19 jauari 2014: Graffiti in 2014? Nee, een schilderij van Giacomo Balla (1871 – 1958) uit 1914! Het heet abstracte snelheid en geluid. Ik ben nieuwsgierig geworden, zoek op internet naar Giacomo Balla en kom op de  een tweede plaatje van hem tegen. Bewegingen van een hond aan de lijn heet het schilderij als ik het goed vertaal. Volgens de  is dit zijn beroemdste schilderij. Ik heb er nog nooit van gehoord maar dat doet er niet toe. Het lijkt mij raar als je zoiets schildert in 1912. Volgens mij duurde het nog decennia voordat striptekenaars rennende hondjes zo begonnen te tekenen. Het ziet er grappig uit. Zou een kunstliefhebber in 1912 dat ook gevonden hebben?

Nog een schilderij en weer blijkt Balla een moderne kijk te hebben. Fotografie, film en de pointillistische schildertechniek waren toen nog maar enkele tientallen jaren onder de mensen. Hij gebruikt ze allemaal om een beweging in één plaatje te schilderen.

Ik ga plaatjes van Giacomo Balla googelen en lees her en der wat. Hij was niet alleen met deze futuristische stijl bezig. Ik zie ook portretten die hij gemaakt heeft en die zijn levensecht en romantisch. Volgens sommige bronnen is hij in zijn latere leven meer realistisch gaan werken. Ik weet niet waarom hij daarvoor gekozen heeft. Ik vind zijn realistische schilderijen knap gemaakt. Maar zijn moderne werk verbaast me vooral omdat het nu, honderd jaar later, nog voor splinternieuw zou kunnen doorgaan. Klik hier om meer werk van Giacomo Balla te bekijken.

 

IMG_5457

 

Puffjes

Woensdag 29 januari 2014: De fansite van Puff is alweer een tijdje uit de lucht. Op de site konden liefhebbers van het werk van graffiti-artiest Puff foto’s insturen van de Puffmannetjes die ze waren tegengekomen. Een tijdje stond er een kaartje op de site met de locaties van de ingestuurde foto’s. Ook in de cultuurbijlage van het Eindhovens Dagblad werd aandacht besteed aan Puff’s werk en de fansite. Ik denk dat die enthousiaste publiciteit de graffitimaker ongerust gemaakt heeft. Graffiti is voor iedereen maar de bedoeling is dat niemand weet wie het maakt. Misschien vreesde Puff om op die manier doodgeknuffeld te gaan worden. Hij/zij heeft contact opgenomen met de initiatiefnemer van de fansite. Naar aanleiding daarvan is de site gestopt. Die communicatie is door Puff wat knullig aangepakt maar ik neem aan dat het uiteindelijk goed is gekomen.

Schrijven over graffiti blijft een beetje een dubbele zaak. Dat dubbele zit in de graffiti zelf. Graffiti is erg openbaar maar van de maker weten we hooguit de artiestennaam. Een paar jaar geleden schreef ik in een andere weblog vaak over graffitiwerken in Eindhoven. Ik vond het leuk om allerlei details en stijlen te ontdekken en beschrijven. Totdat ik in een krant las dat een politiekorps plannen had om een foto-databank aan te leggen van graffiti om zo werken en makers met elkaar te verbinden. Praktisch hetzelfde als wat ik met mijn graffitiblog aan het doen was.

Ik ben toen een tijd gestopt met schrijven over graffitiwerken. In een wat paranoïde bui heb ik het grootste deel van mijn graffiti-archief gewist. Dat laatste was natuurlijk gewoon stom. Er is veel interessante graffiti. Zonde om daar alleen maar letterlijk en figuurlijk aan voorbij te gaan. Soms maak ik er een foto van, soms niet.Soms schrijf ik gewoon eens op wat ik van een stuk vind. Een graffitiwerk bestaat maar tijdelijk. Sommige stukken zijn gewoon de moeite waard om vast te leggen en je enthousiasme daarover te uiten.

 

vorige maand    volgende maand

 

balla-hond
meisje balla
wetenschap tegen obscurantisme
boccione's vuist
2014.01.29.Puffjes
Website_Design_NetObjects_Fusion
EERSTE masterborder

StanSanders.nl    over kunst en anders over iets anders