vorige maand     volgende maand

Veilinghuis van der Sommen stopt er mee

Woensdag 12 augustus 2015: Veilinghuis van der Sommen in Eindhoven stopt ermee. Pas geleden kwam een mail binnen. Van der Sommen gaat met pensioen en de kinderen hebben geen plannen om de zaak over te nemen. Dat is echt jammer. Van der Sommen was het eerste veilinghuis waar wij een paar jaar geleden eens naar binnen zijn gestapt. Sinds die tijd hebben we niet veel kijkdagen gemist. De biedingen waren altijd schriftelijk. Dat wil zeggen dat je ter plekke of bijvoorbeeld per email een bod op iets kon doen. De week daarna kreeg je bericht of je de veiling gewonnen had of niet. We hebben er verschillende keren leuke hebbedingetjes op de kop getikt.

Van der Sommen was voor ons lekker dichtbij. Het dichtstbijzijnde andere veilinghuis is volgens mij Korst van der Hoeff in Den Bosch. Ook niet echt ver maar toch. Misschien zal Korst van der Hoeff nu nog grotere of vaker veilingen gaan organiseren. Erg groot was veilinghuis van der Sommen niet maar elke keer stonden er toch behoorlijk wat spulletjes in de loods. Leuk om daar in het weekend eens rond te , foto’s te maken en daarna in het centrum van Eindhoven bij de koffie of zo te bespreken waar we op zouden bieden.

In de afscheidsmail van van der Sommen staat dat geïnteresseerden zich kunnen melden voor een overname. Ik kom graag op veilingen maar heb geen bal verstand van de wereld daarachter dus ik blijf maar bij het baantje dat ik nu heb. Maar ik hoop echt dat iemand het veilinghuis overneemt. We merken het vanzelf.

Grandmaster Flash in de Berenkuil

Donderdag 20 augustus 2015: Don’t push me ‘cause I’m close to the edge – Ik zit op het randje, duw mij niet. In het Nederlands klinkt het gewoon niet. In de tekening is die uitdrukking goed uitgebeeld. Letterlijk staat iemand bij de rand van een perron. Goed om te weten dat hij niet geduwd wil worden.

Ik zeg tekening want daar lijkt het nog het meest op terwijl het toch een graffiti-werkstuk is dat met spuitbussen op de muur is gezet. Die ruwe betonnen muur past gewoon bij het metrostation. Net als de ongebruikelijke matte kleuren. Welke muziek zou er uit die ghettoblaster komen? Hiphop, jazz of misschien wel blues. In ieder geval geen carnavalsmuziek. H├ę wacht eens, die tekstregel die klinkt bekend. Als ik hem op zeg zit er een bekend ritme in. Even zoeken en ja hoor:

Don’t push me cause I’m close to the edge
I’m trying not to lose my head, ah huh-huh-huh
It’s like a jungle sometimes it makes me wonder
How I keep from going under
It’s like a jungle sometimes it makes me wonder
How I keep from going under

Het refrein van The Message (klik voor de hele tekst) van Grandmaster Flash and The Furious Five, een belangrijke hiphop crew uit de vroege jaren ’80. Ik kijk nu weer anders naar het graffitiwerk en vind alles nog beter passen. Een zeer geslaagd eerbetoon aan de groep en het nummer. Maar ook als je die achtergrond niet kent mooi om naar te kijken

 

Paolo Porpora of Mario Nuzzi?

25.000 euro of 1,5 miljoen dollar?

Donderdag 27 augustus 2015: Pas geleden in het nieuws: Een bewakingscamera in een museum in Taiwan filmt een jongen die struikelt en per ongeluk een gat in een schilderij van 1,5 miljoen dollar stoot. Zo’n waarde die door zo’n onbenulligheid beschadigd wordt. Ik vind het altijd leuk wanneer iemand anders zoiets overkomt. De media blijkbaar ook want het bericht is overal wel te zien of te lezen geweest. Het nieuws was ook net zo snel voorbij als het binnenkwam. Het schilderij werd snel gerepareerd en opnieuw tentoongesteld. De organisatie liet weten dat ze geen schadeclaim tegen (de familie van) de jongen in zou dienen.

Ik weet niet of die snelheid (kun je een schilderij van 1,5 miljoen even vlug repareren?) en het laten zitten van een schadeclaim mensen aan het denken heeft gezet. De organisator van de tentoonstelling zegt dat het gaat om een stilleven met bloemen dat de Italiaanse schilder Paolo Porpora in de 17e eeuw geschilderd zou hebben met een waarde van 1,5 miljoen dollar. Maar Taiwanese media melden dat het wel erg veel lijkt op het doek Composizione con vaso di fiori van de 17e eeuwse schilder Mario Nuzzi. Wanneer de plaatjes naast elkaar staan is het wel erg duidelijk. De organisatie houdt trouwens vol dat het twee totaal verschillende schilderijen zijn. Het schilderij van Nuzzi stond in 2012 te koop bij een veiling van veilinghuis Della Rocca in Turijn. In 2012 stond het niet voor 1,5 miljoen dollar te koop. De waarde werd geschat op 25.000 tot 30.000 euro. Blijkbaar had niemand die prijs er voor over want het doek bleef onverkocht. Hoe en waarom een doek van 25.000 dollar van Mario Nuzzi drie jaar later een 1,5 miljoen dollar werk van Paolo Porpora kan worden weet ik natuurlijk niet. Maar het bericht over het struikelende jongetje zal nog wel een vervolg krijgen.

vorige maand     volgende maand

2015.08.27.Porpora
2015.08.27.Porpora van 1,5 miljoen dollar
2015.08.27.Porpora.Nuzzi 25.000 dollar

1,5 miljoen dollar?

 of 25.000 euro?

2015.08.20.GrandmasterFlash
2015.08.20.GrandmasterFlah2
2015.08.van der sommen
Website_Design_NetObjects_Fusion
EERSTE masterborder

StanSanders.nl    over kunst en anders over iets anders